Co powiecie na wyśmienite ciasto dyniowe - pyszne, wilgotne i pachnące cynamonem? Z dużą ilością soczystego i słodkiego puree z dyni, które sprawia, że nie trzeba już dodawać tyle tłuszczu i cukru, co do innych wypieków. Ze składnikami mieszanymi bez użycia miksera, co zajmuje tylko 5 minut. I z pieczeniem, podczas którego po całym domu rozchodzi się cudowny aromat cynamonu i imbiru. Macie ochotę na kawałek? Spróbujcie koniecznie - my nie potrafimy mu się oprzeć.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
500g puree z dyni*
2 jajka
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki brązowego cukru
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta soli
cukier puder do posypania ciasta
1 szklanka mąki pszennej
500g puree z dyni*
2 jajka
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki brązowego cukru
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta soli
cukier puder do posypania ciasta
1. W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier puder, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir i sól. W drugiej misce utrzyj jajka z puree z dyni i olejem do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Do masy dyniowej dodaj suche składniki i całość dobrze wymieszaj. Ciasto przelej do niewielkiej formy (u nas kwadratowa o boku 20 cm), wysmarowanej tłuszczem. Wyrównaj wierzch ciasta.
3. Piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Wyjmij i wystudź, oprósz cukrem pudrem.
Moja ocena - Basia: Jest to idealne ciasto dyniowe. Zawiera w sobie smaki i aromaty jesieni. Jednak ma mały minus - wychodzi go zdecydowanie za mało. Ocena: 10/10.
*JAK ZROBIĆ PUREE Z DYNI * miąższ dyni oczyść z pestek, pokrój na niewielkie kawałki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórą do dołu. Piecz ok. 30 minut, w temp. 180ºC, aż dynia będzie miękka. Wystudź, zdejmij skórę i zmiksuj na gładkie puree.
Ja bym nie mogła się oprzeć:)
OdpowiedzUsuńwspaniały placek :)
OdpowiedzUsuńDyniowe?! Kradnę! :)
OdpowiedzUsuńPysznie :) A jak jeszcze jest tam cynamon i imbir, to kupuję od razu ten przepis :)
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu jestem zakochana w dyni :-) świetne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńmmm.. dyniowe cudo! uwielbiam ciasta z dodatkiem dyni.. trafione w sedno! :D
OdpowiedzUsuńCo za ciasto! Wygląda wspaniale! :D
OdpowiedzUsuńMam w zapasie piękną dynię i teraz już wiem, że zrobię z niej takie pyszne ciasto! :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne! Muszę upiec takie dyniowe znowu :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho, łatwe, a jakie dobre :)
OdpowiedzUsuńzjadałbym, szczególnie teraz do kawki:D
OdpowiedzUsuń